4 γευστικά muffin.

2019-11-12

Είτε για πρωινό είτε για κολατσιό είτε για κέρασμα σε πάρτι ή μπουφέ, τα muffins (μικρά «κεκάκια») πάντα τραβάνε το βλέμμα και κυρίως το γευστικό ενδιαφέρον, μικρών και μεγάλων. Τρώγονται ζεστά ή και σε θερμοκρασία δωματίου, ανάλογα με τα υλικά τους και το πώς τα προτιμάτε. Μπορεί να έχουν διακόσμηση (συνήθως στα παιδικά πάρτι), αλλά επειδή θα είναι από ζαχαρόπαστα ή από κάποια άλλη παρασκευή με αρκετή ζάχαρη (π.χ. ζάχαρη άχνη, χρώμα ζαχαροπλαστικής και τυρί κρέμα ή σαντιγί), είναι καλό να αφαιρούμε τη διακόσμηση.

Muffins με νιφάδες βρώμης

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μπανάνα
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα
  • ¼ σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι παραδοσιακό
  • 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Πρέζα αλάτι

Προτάσεις για να βάλετε από επάνω (toppings)

  • Φέτες φράουλας
  • Μύρτιλα
  • Φέτες μήλου
  • Κομματάκια σοκολάτας
  • Ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί
  • Αποξηραμένα κράνμπερι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
Πολτοποιήστε την μπανάνα σ' ένα μεγάλο μπολ και αναμείξτε με όλα τα υγρά συστατικά. Στη συνέχεια αναμείξτε και τα στερεά συστατικά και ανακατέψτε πολύ καλά.
Ρίξτε το χυλό σε μικρή φορμίτσα που έχετε βουτυρώσει, γεμίζοντάς την περίπου στα 2/3.
Καλύψτε με κάποιο από τα υλικά που προτείναμε ως topping την επιφάνεια του muffin.
Ψήστε για 30΄ ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα βγαίνει στεγνή από τη ζύμη.
Απολαύστε!


Muffins με αυγό

Θα χρειαστείτε:

  • 5 αυγά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Γέμισμα: «ανακατέψτε και ταιριάξτε»

  • Σπανάκι
  • Ντομάτες σε φέτες
  • Μπρόκολο, τις κορυφές (μπουκετάκια του)
  • Τυρί cheddar τριμμένο
  • Πιπεριές, σε κυβάκια
  • Κρεμμύδι, σε κυβάκια
  • Μανιτάρια, σε φέτες
  • Σπαράγγια σε φέτες
  • Μπέικον, μαγειρεμένο και κομμένο σε κομματάκια

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
Γεμίστε, ελαφρά βουτυρωμένες ή λαδωμένες φορμίτσες, με αγαπημένους συνδυασμούς από τα υλικά γέμισης, που σας προτείνουμε ή και δικά σας.
Χτυπήστε τα αυγά με σύρμα σε μεγάλο μπολ και γεμίστε κάθε φόρμα (περιχύστε στα υλικά γέμισης).
Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
Ψήστε για περίπου 30' ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγει στεγνή από τη ζύμη.
Απολαύστε!


Muffins από γκρανόλα με γιαούρτι

Θα χρειαστείτε:

  • 1 μπανάνα
  • 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • ¼ φλιτζανιού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Πρέζα αλάτι

Επιλογές γέμισης:

  • Ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι
  • Φέτες φράουλας
  • Μύρτιλα
  • Φέτες μάνγκο
  • Κυβάκια ανανά
  • Φέτες μπανάνας
  • Κομματάκια σοκολάτας

Εκτέλεση

Πολτοποιήστε την μπανάνα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τη βρώμη, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι.
Γεμίστε βουτυρωμένες ή λαδωμένες φορμίτσες με το μίγμα γκρανόλα και χρησιμοποιείστε ένα κουτάλι, πιέζοντας τη ζύμη στα τοιχώματα της φορμίτσας, ώστε να δημιουργηθεί κενό στο κέντρο.
Αφήστε τη ζύμη να κρυώσει για 1 ώρα (για να σταθεί).
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και ψήστε για 30'. Αφήστε να κρυώσουν.
Προσθέστε το γιαούρτι σε κάθε «κουπίτσα» και από επάνω τα toppings.
Απολαύστε!

Muffins γλυκοπατάτας

Θα χρειαστείτε:

  • 1 ξεφλουδισμένη γλυκοπατάτα
  • ¼ φλιτζανιού τριμμένη φρυγανιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Προαιρετικά toppings ή γεμίσματα

  • «Μπουκετάκια» μπρόκολου
  • Τριμμένο τυρί cheddar
  • Φέτες κρεμμύδι
  • Φέτες πιπεριάς
  • Μοτσαρέλα τριμμένη
  • Αυγά
  • Ψιλοκομμένο μπέικον
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι, προαιρετικά

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
Τρίψτε τη γλυκοπατάτα στον τρίφτη.
Βάλτε την σε ένα μεγάλο μπολ και αναμείξτε την με την τριμμένη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι.
Ψήστε για 30' ή μέχρι να ροδίσει.
Προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας.
Για τα muffins με το μπέικον και το αυγό, χρησιμοποιείστε ένα κουτάλι, για να φτιάξετε μία «λακουβίτσα» στο κέντρο της φόρμας με τις γλυκοπατάτες. Χύστε απαλά το αυγό και προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το μπέικον. Ψήστε για άλλα 10'.

Απολαύστε!

Συμβουλές του διαιτολόγου

Το αλάτι και το πιπέρι των συνταγών, μπορούμε να τα παραλείψουμε, όταν φτιάχνουμε τα muffins για μικρά παιδιά.
Τα muffins με τα αλμυρά συστατικά μπορείτε να τα συνδυάστε με γάλα, χυμό, γιαούρτι ή κεφίρ για πρωινό ή βραδινό ή με άφθονη σαλάτα για κύριο γεύμα!
Τα muffins με τα γλυκά συστατικά, μπορείτε να τα ενισχύστε με γάλα, κεφίρ ή γιαούρτι, αν το επιτρέπει η ώρα της μέρας, π.χ. στο πρωινό ή για ένα καλό σνακ μετά από προπόνηση του παιδιού σας (ή δική σας).
Οι συνταγές προέρχονται από ξενόγλωσση ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να αντικαταστήσουμε πολλά υλικά της με αντίστοιχους πλούσιους διατροφικούς θησαυρούς που έχει η Ελλάδα, όπως σταφίδες αντί για κράνμπερις, κασέρι αντί για τυρί cheddar, κ.α.
Στο ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι, που έχει την επιφανειακή πέτσα, στην ελαφριά διατροφή ή μαγειρική είναι καλό να την αφαιρούμε, πριν το φάμε ή το χρησιμοποιήσουμε, γιατί είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
Αντί για μπέικον ή λουκανικάκια τύπου Φρανκφούρτης ή παριζάκια, καλό είναι να επιλέγουμε για τα παιδιά κάποιο αλλαντικό καλής ποιότητας, όπως π.χ. είναι η βραστή γαλοπούλα ή το κοτόπουλο. Αναζητήστε τα.


ΠΗΓΗ : BUZZFEED

Τρικαλινό Όραμα © Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2019
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε