Παλιές Φωτογραφίες των Τρικάλων

Στις 25 Μαρτίου 1934 και με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, παρέα Τρικαλινών φωτογραφίζεται μπροστά στο βάθρο του Ηρώου του 5ου Συντάγματος Πεζικού που είχε στηθεί δύο χρόνια πριν. Εκατέρωθεν του Ηρώου μόλις βλέπουμε τις άκρες των δύο κτιρίων του στρατοπέδου.

Στην καρτ ποστάλ που εξέδωσε ο Νίκος Στουρνάρας στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '50 επιδιώκοντας να αποτυπώσει μια διαφορετική οπτική γωνία του Κουρσούμ τζαμί, αλλά και του ποταμού Ληθαίου, απαθανάτισε και την πρόχειρη εκείνη ξύλινη κατασκευή που είχε στηθεί στη θέση της ολοσχερώς κατεστραμμένης πέτρινης γέφυρας.

Μετά την ανατίναξη της πέτρινης γέφυρας του Αγίου Κωνσταντίνου, και για μερικά χρόνια, είχε στηθεί στη θέση της μια πρόχειρη ξύλινη κατασκευή την οποία διέρχονταν πεζοί οι κάτοικοι των παρακείμενων συνοικιών.

"Θύμα" της απέλπιδος προσπάθειας των Βρετανών να αναχαιτίσουν την γερμανική προέλαση μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1941, ήταν και η πέτρινη γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου στα Τρίκαλα. Αυτή, μαζί με την "δίδυμη" γέφυρα της Μαρούγγενας ανατινάχθηκαν στις 18 Απριλίου 1941 από σαμποτέρ του 2ου Λόχου Αυστραλών Σκαπανέων με επικεφαλής τον Ταγματάρχη...

Εάν δεν το ενέγραφε ρητώς ότι πρόκειται για εικόνα των Τρικάλων, δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι πρόκειται για πανοραμική (σχετικώς) άποψη της πόλης μας την δεκαετία του'20. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν θα προσπαθήσουμε να προσανατολιστούμε από ποιο σημείο λήφθηκε η φωτογραφία την οποία κυκλοφόρησε σε επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ το Χαρτοπωλείο του...

Στον Τρικαλινό Γεώργιο Χολέβα και στο καλλιτεχνικό Χαρτοπωλείο του οφείλουμε την πρώτη φωτογραφική αποτύπωση των τριών νεοκλασικών κτιρίων που "έβλεπαν" την πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα. Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στην ίδια σειρά επιχρωματισμένων καρτ ποστάλ την δεκαετία του '20.

Το Βυζαντινό Φρούριο των Τρικάλων σε όλη του την μεγαλοπρέπεια πολύ πριν δενδροφυτευθεί ο λόφος του Προφήτη Ηλία και συνακόλουθα ο περίγυρος του λόφου του κάστρου από μια καρτ ποστάλ που εξέδωσαν την περίοδο του Μεσοπολέμου οι εκδόσεις "Φωτορεκόρ" με φωτογράφο τον Ράδο.

Προς την έξοδο των Τρικάλων με κατεύθυνση την Λάρισα συναντάμε και σήμερα το στρατόπεδο που τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια φιλοξενεί την Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.

Πανοραμική φωτογραφία των νότιων περιοχών της πόλης των Τρικάλων στα 1936 από το αρχείο του Χρήστου Αντωνίου, ο οποίος προπολεμικώς εκτελούσε καθήκοντα υπευθύνου του Φρουρίου καθώς επίσης του Μετεωρολογικού Σταθμού της πόλης.
Από τον πύργο του νεόκτιστου τότε Ρολογιού των Τρικάλων στο κάδρο περιλαμβάνεται σε αρχικό πλάνο το πρώτο διάζωμα του...

Μια ακόμη πανοραμική προπολεμική άποψη της πόλης μας από καρτ ποστάλ του Βολιώτη εκδότη Π. Μηλιώτη και φωτογραφία που λήφθηκε από την άκρη του Βυζαντινού Φρουρίου. Σε πρώτο πλάνο η εκκλησία και το καμπαναριό της Παναγίας Φανερωμένης (4) που μέχρι και σήμερα παραμένει αναλλοίωτη σε αντίθεση με τον τρούλο και την εκκλησία του Μητροπολιτικού Ναού του...

Σκηνικό από ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου θυμίζει η κεντρική πλατεία των Τρικάλων φωτογραφημένη από την αρχή της οδού Κονδύλη (με την τότε χαρακτηριστική νησίδα στο μέσο της οδού) χωρίς κίνηση τροχοφόρων, με μηδαμινή ανθρώπινη παρουσία και χωρίς... δένδρα που να εμποδίζουν την ορατότητα μέχρι και στα απέναντι του Ληθαίου νεοκλασικά κτίρια.

Ο Γεώργιος Χολέβας ήταν ο πρώτος εκδότης που δεν ακολούθησε την μέχρι τότε πεπατημένη στην σειρά επιχρωματισμένων καρτ ποστάλ που κυκλοφόρησε την δεκαετία του '20, απαθανατίζοντας το Φρούριο, τον Ληθαίο ποταμό, την κεντρική πλατεία και γέφυρα, το Κουρσούμ Τζαμί κ.λπ., αλλά προσπάθησε να αποτυπώσει και περιοχές της πόλης που την εποχή του δεν...

Το Μνημείο Πεσόντων στους πολέμους 1912 - 1922 του 5ου Συντάγματος Πεζικού που βρίσκεται στην είσοδο του Στρατοπέδου "Καβράκου" κατασκευάστηκε το 1932 από τον γλύπτη Β. Κουρεμένο και ευθύς αποτέλεσε αξιοθέατο της πόλης μας, εξ'ου και η συγκεκριμένη καρτ ποστάλ που κυκλοφόρησε προπολεμικά.

Η οδός Λαρίσης (νυν Βασιλείου Τσιτσάνη) το 1925 στο ύψος του στρατοπέδου του 5ου Συντάγματος Πεζικού που μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε στρατόπεδο "Καβράκου".
Διακρίνεται ο μαντρότοιχος που υπήρχε από τότε στο στρατόπεδο καθώς και η διασταύρωση με την οδό Φαρμάκη. Ανάμεσα στα καταστήματα αριστερά της οδού υπήρχε και το αρχικό φωτογραφείο του...

Κάποτε ο Θεολόγης Τριανταφύλλου στο βιβλίο του "Τα Παλιά Τρίκαλα" είχε γράψει για το Κάστρο των Τρικάλων παραλληλίζοντάς το σαν "... ένα πελώριο δράκοντα που φυλάει μερόνυχτα τον απέραντο δυτικοθεσσαλικό κάμπο με την άφθονη βλάστησή του". Μια περιγραφή που μοιάζει να έχει βγει από τα παραμύθια που μας συντρόφευαν στα παιδικά μας χρόνια και την...

Η κεντρική γέφυρα των Τρικάλων την δεκαετία του '20 σε μια κάπως ασυνήθιστη γωνία λήψης της φωτογραφίας (αγνώστου φωτογράφου) μας χαρίζει την "τοιχογραφία" των δύο νεοκλασικών κτιρίων που κοσμούσαν το κέντρο της πόλης.

Ειδυλλιακή άποψη των Τρικάλων με τα ήρεμα νερά του ποταμού Ληθαίου να "γλύφουν" τις παρυφές του λόφου του Φρουρίου της πόλης, οι επάλξεις του οποίου μόλις διακρίνονται δεξιά.

Προπολεμική φωτογραφία, του 1938, από το περίφημο κέντρο "Γκιουλ Μπαχτσέ", που κατείχε προεξάρχουσα θέση ανάμεσα στα τότε λαϊκά μουσικά στέκια των Τρικάλων. Ο άγνωστος φωτογράφος καθόλου τυχαία δεν συμπεριέλαβε το γραμμόφωνο, σε πρώτο μάλιστα πλάνο στο κάδρο του, φανερώνοντας έτσι την πηγή της μουσικής διασκέδασης των θαμώνων.

Αμφιθεατρική άποψη των Τρικάλων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου σε καρτ-ποστάλ που είχε εκδώσει τότε ο Αθηναίος εκδότης Νίκος Κουρτίδης. Ξεχωρίζουν οι επάλξεις του Φρουρίου, το καμπαναριό της Παναγίας Φανερωμένης και ο τρούλος του τότε Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, ενώ με μια προσεκτικότερη ματιά βλέπουμε και μερικά κτίρια που ακόμη στέκουν όρθια στα...

Μια ακόμη αμφιθεατρική (έστω και μερικώς) άποψη των Τρικάλων σε προπολεμική καρτ ποστάλ που εξέδωσαν οι Νίκος και Κώστας Στουρνάρας (γιοι του πρωτοπόρου φωτογράφου Στέφανου Στουρνάρα) από τον Βόλο.

Τρικαλινό Όραμα © Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2019
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε